Bert Engelen

VERSLAVINGSTHERAPEUT

Mijn naam is Bert en ik werk al enkele jaren als counselor/therapeut in de verslavingszorg. Ik begeleid mensen met een verslaving en hun naasten naar een clean leven en meer levensvreugde. Hierbij besteed ik niet alleen aandacht aan de verslaving zelf, maar ook aan de onderliggende patronen die deze veroorzaken en in stand houden. Daarnaast heb ik ook ervaring in het werken rond codependentie, hoogsensitiveit, depressie, burn-out, angsten, een laag zelfbeeld, relatieproblemen,… Samen met een collega richtte ik Essensi op (zie website onderaan), een initiatief waarbij we een veilige plek willen bieden om kwetsbaar te mogen zijn en mensen terug in hun kracht te zetten. Hierbij schuwen we niet om onze eigen kwetsbaarheid in de verf te zetten.

Een belangrijke meerwaarde die ik kan inzetten is mijn ervaringsdeskundigheid. Want ik ben immers zelf ook verslaafd (geweest). Jaren geleden heb ik de weg naar een clean leven gevonden, iets waar ik op dat moment eigenlijk niet meer zelf in geloofde. Mijn verslaving bracht mij steeds weer en steeds meer in de problemen. Toen ik eindelijk echt bereid was om hulp te vragen en te aanvaarden ben ik stilaan uit de put gekropen. Vandaag ervaar ik meer geluk en vrijheid in mijn leven dan ooit tevoren.
Hierdoor slaag ik er makkelijk in verbinding te maken met mensen op een gelijkwaardige manier, hen op een liefdevolle manier te confronteren en hen zo tot de juiste inzichten te brengen. Door het volgen van opleidingen (waaronder een 3-jarige opleiding tot ervaringswerker aan de hogeschool van Heverlee, voice dialogue facilitator, ACT, innerlijk kindwerk, lichaamsgericht coachen,…) en cursussen leerde ik bovendien steeds beter hoe ik op een motiverende en ondersteunende manier mensen stappen vooruit kan laten zetten in hun proces. Hierbij zet ik mijn sensitiviteit en gevoel voor humor in, zodat mensen zich veilig en op hun gemak voelen. Ik maak ook gebruik van het Minnesota model, dit Amerikaanse model heeft reeds miljoenen mensen geholpen bij het aanpakken van hun verslaving.

Meestal is het zo dat mensen die vastzitten met middelenmisbruik, relatieproblemen, depressie of angsten de connectie met zichzelf zijn verloren. Hierdoor houden ze zich vast aan wat ze kennen om emotioneel te overleven, want anders worden ze overspoeld door gedachten en gevoelens die ze niet willen voelen of denken. Dit is heel normaal en iedereen doet dit wel eens, alleen zorgt dit soms ervoor dat het probleem alleen maar groter wordt en dat je volledig in de knoop komt te zitten. Wanneer je dit ervaart is het een goed moment om hulp in te roepen. Samen proberen we deze knoop te ontwarren. Ik geef je handvaten en tools mee om deze connectie met jezelf te herstellen, waardoor het makkelijker wordt om al die gevoelens te verdragen en terug in je eigen kracht te komen.